Jak upiec ciasto typu duże ciastko z czekoladą?

Któż z nas nie lubi ciastek z kawałkami czekolady? Zapewne takich osób jest naprawdę mało. Jednak takie ciastka mają jedną za to duża wadę, a mianowicie są stosunkowo małe. Ale kto powiedział, że życia nie można sobie ułatwiać i osładzać. Jeżeli więc także kierujecie się tymi zasadami, to koniecznie powinniście przygotować ciasto typu duże ciastko. Tym bardziej, że to bardzo proste, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania. Ale zacznijmy od początku, czyli czas na przygotowania.

Zadbaj o wygodę w pracy

Aby wykonać ciasto typu duże ciastko czekoladowe należy przygotować nie tylko odpowiednie składniki, choć to akurat oczywiste. Należy wybrać takie, które są wysokiej jakości, a więc jajka od kur z wolnego wybiegu. Z kolei jeżeli chodzi o czekoladę, to tylko najlepszą. Duże znaczenie mają również akcesoria, w końcu każdemu zależy, by efekt był świetny, a pracy niezbyt dużo. Dlatego też należy zaopatrzyć się w folię do pieczenia ciast. Dzięki niej ciasto nie będzie przywierać, a Wy nie będziecie tracić nerwów na odrywanie go. Jeżeli zaś chodzi o samą blachę, to tutaj macie dwie możliwości. Możecie wybrać stricte blachę okrągłą od pizzy, ale możecie też wybrać spód tortownicy. Jedna i druga opcja jest jak najbardziej ok. Skoro to już jasne, to czas przejść do pracy.

Pracę czas zacząć

Na samym początku wysypujemy dwie szklanki mąki pszennej na blat. Warto ją wcześniej przesiać dwukrotnie. Dzięki temu ciasto powinno być bardziej puszyste. Teraz do mąki dodajemy 3 całe jajka, a także jedno żółtko. W kolejnym etapie i to jeszcze przed ugniataniem do mąki oraz jajek dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz 8 łyżek cukru białego typu kryształek. Całość delikatnie mieszamy, ale jeszcze nie zagniatamy. Dopiero teraz możemy przejść do kolejnego etapu, czyli dołożenia do masy śmietany. W tym przypadku warto postawić na kremówkę i dodać do ciasta 4 łyżki takiej śmietany. Całość mieszamy i zaczynamy już ugniatać. Należy to robić energicznie. Gdy masa jest już połączona i zaczyna robić się jednolita, to w 2 łyżkach mleka rozpuszczamy łyżeczkę sody i dodajemy do masy. W międzyczasie wyciągamy masło z lodówki. Będziemy potrzebować około 10 dag i po tym jak zmięknie ubijamy je na gładką masę. Masło w takiej formie dodajemy do masy ciasta i ponownie wszystko mieszamy. Teraz placek rozwałkowujemy. Tutaj nie musicie wcale zachować żadnego kształtu. Ważne, aby placek był względnie równy. Posypujemy go kawałami czekolady gorzkiej i mlecznej, a także potartą czekoladą białą. Pamiętajcie o właściwych proporcjach. Przyda się łącznie 5 dag czekolady gorzkiej i tyle samo mlecznej, a także 2 dag białej. Po tym etapie ciasto ugniatamy jeszcze raz, tak aby czekolada się nie rozpadła, za to masa ciasta była puszysta.

To już prawie wszystko

Skoro ciasto jest już przygotowane, to można rozpocząć wałkowanie. Pamiętajcie, aby wcześniej uformować z niego kulkę. Następnie już na blasze z tortownicy bądź blasze z pizzy należy ją rozwałkować. Najlepiej na grubość około 2 cm. Dzięki temu ciasto będzie optymalne. Gdy już ciasto rozwałkujecie, warto przesmarować je jajkiem. Jak wiecie zostało Wam jeszcze jedno białko. I właśnie wykorzystując je przesmarowujecie masę za pomocą pędzelka cukierniczego. Oczywiście przypominamy, że ciasto umieszczacie na folii do pieczenia. Wcześniej warto już rozgrzać piekarnik. Ten wypiek należy piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy będzie już zarumienione oznacza, że jest gotowe do spożycia.

Z czym podawać taki wypiek?

To ciasto w żadnym wypadku nie jest suche, a wręcz przeciwnie jest zwarte, ale też miękkie w środku. Z kolei jego wierzch jest bardziej chrupiący. Jeżeli będziecie ciasto jeść na ciepło, to czekolada będzie jeszcze płynna, a smak wręcz obłędny. To niewątpliwie rozkosz dla podniebienia. A jeżeli wybierzecie wersję po ostudzeniu to i tak smak ciasta będzie wyjątkowy. Możecie podać je z filiżanką aromatycznej herbaty, ale też kawy. A jeżeli naprawdę lubicie słodkości to nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je w otoczeniu filiżanki gorącej czekolady.

1 comment

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij